Prästerna som mirakulöst överlevde atombomberna i Japan

6 augusti 1945 släpptes den första atombomben i historien över Hiroshima i Japan. Den exploderade med en bländande blixt och skapade en gigantisk eldkula, som förångade praktiskt taget allt och alla inom en radie av ungefär en mil från slagpunkten. Det uppskattas att upp till 80 000 människor dödades direkt av explosionen, och i slutet av året hade den siffran stigit betydligt högre på grund av skador och strålningseffekter. Över två tredjedelar av stadens byggnader förstördes fullständigt.

Men mitt i detta fruktansvärda blodbad hände något anmärkningsvärt: det fanns en kommunitet av jesuitfäder som bodde i ett hus nära församlingskyrkan, som låg mindre än en mil bort från detonationspunkten, väl inom radien av total förödelse. Alla åtta medlemmar i denna kommunitet var praktiskt taget oskadda av bomben. Deras hus förblev stående, medan byggnaderna runt blev jämnade med marken.

Fr. Schiffer

 

Fr. Hubert Schiffer, en tysk jesuit, var en av dessa överlevande. Han var 30 år vid explosionen, och levde till 63 års ålder med god hälsa. Under senare år reste han för att berätta om sin erfarenhet, och detta är hans vittnesbörd som antecknades 1976, då alla åtta jesuiterna fortfarande levde:

Den 6 augusti 1945, efter att ha läst mässan, och precis satt sig till frukost när det kom en starkt ljusblixt.

Eftersom Hiroshima hade militära anläggningar antog han att det måste ha varit någon form av explosion vid hamnen, men nästan omedelbart hände följande: ”En fantastisk explosion fyllde luften med en sprängande åskknall. En osynlig kraft lyfte mig från stolen, slängde mig genom luften, skakade mig, slog mig och jag virvlade mig runt och runt … ”Han reste sig sen från marken och såg sig omkring men såg ingenting i någon riktning. Allt hade förstörts.

Han hade några små skador, men ingenting allvarligt, och senare undersökningar från amerikanska arméläkare och forskare visade att varken han eller hans följeslagare hade drabbats av strålskador. Tillsammans med de andra jesuitterna trodde Fr Schiffer ”att vi överlevde för att vi levde efter Fatimas budskap. Vi bad rosenkransen dagligen i det hemmet. ”

FAKTA

Fader Schiffer och de andra jesuiterna undersöktes och intervjuades upprepade gånger av forskare, läkare och andra som inte förstod varför de hade undkommit skada. Fader Schiffer sa enligt uppgift att han själv hade intervjuats 200 gånger. På frågan varför de tror att de blev skonade, när så många andra dog antingen av explosionen eller av den efterföljande strålningen, talade fader Schiffer för sig själv och för sina följeslagare:

”Vi tror att vi överlevde för att vi levde efter Fatimas budskap. Vi levde och bad rosenkransen dagligen i vår kommunitet.”

Källa:

Prayer is more powerful than the atom bomb

"Vi tror att vi överlevde för att vi levde efter Fatimas budskap. Vi levde och bad rosenkransen dagligen i vår kommunitet."