I Las Lajas, Colombia finns en tavla som är en sten.

År 1754 överaraskades Maria Mueses de Quiñones av en storm på väg hem till byn Ipiales. Hon sökte då skydd tillsammans med sin dövstumma dotter Rosa i en grotta. Helt plötsligt talade för första gången hennes dotter och berättade att hon såg en vacker kvinna som kallade på henne. Maria såg ingen kvinna men var förbluffad att hennes dotter kunde tala.

Några dagar senare försvann Rosa från byn och hennes mor förstod att hon gått till grottan. Där hittade hon sin dotter lekandes med ett barn medan barnets moder såg på. Maria förstod att det var Jungfru Maria och Jesusbarnet.

Maria Mueses valde att hålla grottan hemlig men återvände dit för att be ibland. Efter några månader blev Rosa sjuk och dog. Maria tog då sin döda dotter till grottan och bad Jungfru Maria om förbön, så att hennes dotter skulle få leva. Mirakulöst blev Rosa levande igen. När de återvände till byn blev byborna förvånade och frågade hur hon hade blivit levande. Maria tog dem då till grottan.

Bilden är helt enkelt stenen själv. Efter att ha borrat på flera ställen har man kunnat konstatera detta. Bilden är över en meter djup!

Någon noterade att det fanns en bild i grottan som ingen hade sett tidigare. På bilden håller Jungfru Maria Jesusbarnet i famnen och han räcker en rosenkrans till den helige Dominikus och ett rep till den helige Franciskus.

Klick på bilden för en förstoring

Datorrekonstruktion: Bilden forsätter in i berget

FAKTA

Efter att de civila myndigheterna undersökt målningen kom man fram till att det inte var någon målning, bilden är helt enkelt stenen själv. Efter att ha borrat på flera ställen har man kunnat konstatera detta. ”Bilden” är över en meter djup!

Källa:
Our lady of Las lajas Colombia 1754

Närbild: Kronorna är monterade i efterhand.

Det enda handgjorda är de två kronorna som någon lagt till. En intressant sak är att Den helige Dominikus och den helige Franciskus av Assisi finns med på stenen, grundarna av de två ordnarna som först evangeliserade Colombia och som colombianerna alltid haft en särskild hängivenhet för. En kyrka i gotisk stil har sedan dess byggts runt grottan för att hysa den mirakulösa bilden.