Guadalupe, Mexico. Den mirakulösa bilden från 1500 talet

Den 9 December 1531 var en nyligen döpt infödd mexikansk bonde vid namn Juan Diego på väg till undervisning i den kristna tron. Juan hörde då sång från toppen av ett berg som heter Tepeyac. Plötsligt tystnade sången och en kvinna kallade på honom: “Juantzin, Juan Diegotzin.” När han kom upp till toppen såg han en ung kvinna i kläder vilka sken som solen. Kvinnan introducerade sig som Guds rena moder. Hon bad att en kyrka skulle uppföras på den platsen till hennes ära. När Juan berättade om hennes begäran för biskopen bad han Juan om ett bevis. När han sen återvände och framförde detta bad jungfru Maria Juan Diego att samla rosor som växte på kullen och ta dem till biskopen. Rosor som normalt varken fanns i det området eller under denna årstid.

Juan Diego lydde och Maria hjälpte Juan att placera rosorna i sin tilma,  för att bära dem till biskopen som bevis på att han verkligen mött jungfru Maria.

När tilman öppnades inför biskopen för att visa de mirakulösa rosorna fanns det något ännu mer mirakulöst på själva tilman – en bild av Jungfru Maria.

Tilma är en kappa som bärs av infödda mexikaner och görs av ett grovt tyg tillverkat av kaktusfibrer. Tygets livslängd är normalt inte mer än 30 år

1450149737637

Tilman hänger idag ovanför Guadalupe-basilikans högaltare, och besöks av miljontals pilgrimer varje år.

FAKTA

Även om den idag hänger bakom glas har den under århundradena utsatts för påverkan utan något som helst skydd.
Infraröd och ultraviolett strålning från tiotusentals stearinljus, samt den fuktiga luften. Trots den ständiga kontakten av händer och kyssar från tusentals pilgrimer som vördat bilden och den ständiga hanteringen av tilman inklusive de många föremålen som berörde den under de otaliga gånger och utsattas för vetenskapliga undersökningar, är tilman i perfekt skick.

Forskarna kan inte heller ge någon förklaring varför tilman stöter bort insekter och damm.

Källa:

Science proves our lady of guadalupe is a miracle